Ja niin on suoritettu toisen lukukauden ensimmäinen tentti, anatomiasta ja fysiologiasta!

Luulisin, että anatomian ja fysiologian tuntemus olisi melkoisen tärkeää sairaanhoitajaopinnoissa, mutta väärässä taidan olla. Anatomian luentoja oli hurjat neljä. Siinä ajassa kävimme läpi veren ja sen solut, sydämen, ison ja pienen verenkierron, keuhkot ja hengityksen ja siihen liittyvät asiat. Melkoisen isoja kokonaisuuksia siis. Ja kouluakin käyty vasta reilut kaksi viikkoa. Kaiken lisäksi meillä on vaihtunut anatomian opettaja. Uudessa opettajassa ei ole mitään vikaa, mutta hän on aikaisemmin opettanut yliopistossa ja sen kyllä huomaa hänen käyttämästään kielestä. Luentomateriaaleista suurin osa oli tällaiselle amk-opiskelijalle täyttä hepreaa.

Kaikista näistä, omasta mielestäni epäkohdista, huolimatta olen yrittänyt tunnollisesti lukea kaiken arjen pyörityksen keskellä. Olen kuskannut lapsia, tehnyt ruuat, pyykännyt, silittänyt, siivonnut, jossain välissä vilkuillut anatomian kirjaani ja syventynyt siihen vasta, kun lapsoset ovat unten mailla ja kämppä hoidettu kuntoon seuraavaa aamua varten.

Mutta kun sain tenttipaperin nenäni eteen, pää raksutti aivan tyhjää. Mielestäni kysytyt asiat olivat melko epäoleellisia, eivät juuri niitä tärkeimpiä, mutta yritin silti parhaani. Silti näin jälkeenpäin tuntuu, etten osannut yhtikäs mitään ja olen selitellyt ummet ja lammet aivan asian vierestä. Toivon todellakin, että koko homma menisi edes läpi. Ja vaikka tentti tuntuikin menevän penkin alle, tiedän hallitsevani opiskellut kokonaisuudet pääpiirteissään. Toivottavasti se riittää myöhemmin työelämässä.